Dil Bayramı Balkusan Etkinliği 2024/Karaman Ermenek
O gün hava mis gibiydi.
Üç gündür devam eden yoğun yağmurların ardından bitkiler şaha kalkmış, otlar yivgin atmıştı.
12 Mayıs günü Gülnar Gezende Erik Festivaline de katılmıştık, yoğun bir günün yorgunluğundan, Balkusan dil bayramına katılacak olmanın sevinci eser bırakmamıştı.
Sabah erkenden çayımızı, çorbamızı hazırladıktan sonra Ermenek’in aşağı caddesinde bulunan fırından sıcak sıcak iki ekmek aldıktan sonra Balkusan yoluna revan olduk.
Zirveye çıktıktan sonra eski zikzaklı ve onlarca virajdan oluşan yollar, hele hele fığla denilen büyük, keskin virajlı pörsümüş şoseler yerini dümdüz ilerleyerek Balkusan barajına inen geniş bir yola bırakmış.
Balkusana varmadan güneşli bir cepte çayımızı ve çorbamızı içtikten sonra saat 8 gibi Balkusan'daki Karamanoğlu Mehmet Bey dil bayramı kutlama yerine geldik.
Burada henüz kimse yoktu. Az sonra Ermenek, Sarıveliler, Başyayla, Kazancı ve Güneyyurt belediyeleri çadırlarını kurmak için eşyalarını indirmeye başlamışlardı.
Biz de arabamızdan yanımızda getirdiğimiz kitap valizini ve masamızı indirerek yerleşim yerinin düzene girmesi için bir kenara bıraktıktan sonra arabamızı dışarıya münasip bir yere park ettik.
Ermenek belediye yetkililerine “kitaplarımızın teşhiri için nereyi gösterebilirsiniz” dediğimizde kaymakamlık yetkilisinin ilgilendiğini söyleyerek bize bir yetkiliyi gösterdi.
Biz de Kaymakamın yetkili şahsına nereye yerleştirebileceğimizi sorduğumuzda adımla hitap ederek “Mükremin Bey size bir yer ayarlayacağız çadırlar tam bir kurulsun” dediler.
Çadırlar kurulduktan sonra bizi Ermenek çadırının içindeki köşeye aldılar. Ben kitaplarımı tam yerleştirdikten sonra Karamanoğlu Derneği başkanı ve Balkusan organizasyonunun rehberi olan Sayın Habip Çalışkan Bey de kendi kitaplarını bir masaya koyup yeğenine emanet ederek bize eşlik ettiler.
13 Mayıs 2024, Türk Dil Fermanının yayınlanışının 747. yıl dönümüdür.
Bu tarih artık herkesin bildiği bir tarihtir ki Karamanoğlu Mehmet Bey'in 1277 yılında Konya sarayını Moğollardan teslim aldığı ve Türkçenin her yerde konuşulması gereken bir dil olduğunu teyit ettiği fermanının yayınlandığı bir gündür.
2010 yılından beri Türk Dil Bayramı yani Türk dilinin Türkiye'de konuşulması gereken her yerde konuşulması gereken tek dil olduğunu ifade eden fermanın sahibinin de metfun olduğu Balkusanda kutlanmaktadır.
Bu sene her yılkından daha görkemli, keyif verici ve gurur verici bir şekilde kutlandı. Bu yıl ayrıca Karamanoğlu Mehmet Bey'in babası Nure Sofi’nin metfun bulunduğu Mut’un Yalnızca bağ köyünün Değirmenlik yaylasındaki türbesi civarında da Türk Dil Bayramı kutlandı, bu da ayrıca sevindirici ve gurur verici bir durumdur.
Balkusandaki kutlamalara Kazancı, Güneyyurt, Başyayla, Sarıveliler ve Ermenek belediyeleri çadır açtılar. Bu çadırlarda tamamen ücretsiz gıdalar üretilerek misafirlere ikram edildi. Mesela Güneyyurt çadırında bulgurca imal edilerek misafirlere ikram edildi. Kazancı çadırında patates çöreği, Ermenek çadırında peynirli ve patates çöreği, saç çörekleri yapıp ikram ettiler. Başyayla belediyesi bu yıl ilk defa açtığı çadırında misafirlere ünlü karın kaymağıyla sıkmalar yaparak ikram etti. Vefakâr ve fedakâr hanımlarımızın çalışmaları dillere destandı.
Sarıveliler Belediyesi her zaman olduğu gibi geniş bir alana klasik müzelerini kurmuşlardı. Bundan 50 yıl öncesinin av ve ev gereçlerinin yer aldığı müze her zaman olduğu gibi yoğun bir ilgi çekti.
Sabah saat 9.00'dan öğleden sonra ikiye kadar devam eden programda Anadolu'nun her köşesinden renkler ve deyişler içeren konserleri dinledik. Kazancılıların icra ettiği saya gösterisi tam manasıyla muhteşemdi.
Ayrıca her yıl olduğu gibi Türk dünyası topluluklarının sembolü olan bayraklarla geçitler yapıldı. Bu görüntüler Balkusan dil bayramını Uluslararası bir alana taşımış oluyordu.
Günlerdir yağan yağmurun ardından oldukça serin ve temiz bir atmosfer eşliğinde gerçekleşen 13 Mayıs Balkusan dil Bayramı baharın bütün haşmetiyle Hıdırellez sonrası hükümran olduğu günlere rastlıyordu.
Balkusan dil Bayramı etkinliklerine Antalya'dan, Alanya’dan, Ankara'dan, Konya'dan ve Mersin’den otobüslerle katılan Ermenek Dernekleri mensupları üyeleri gelmişlerdi.
Bu derneklerin başkanları olsun, kaymakamlarımız olsun, belediye başkanlarımız olsun kitap standımızı ziyaret ederek bize şeref bahşettiler.
Karaman valisi 12 Mayıs'ta Balkusan'ı ziyaret edip gittiğinden 13 Mayıs'ta yoklardı. O gün Karaman belediye başkanı, bazı vekiller, Ermenek kaymakamı ve belediye başkanı, Kazancı, Sarıveliler ve Başyayla belediye başkanları teşrif ettiler.
Karamanoğlu Mehmet Bey 1277 on üç Mayıs’ında Konya sarayında yani Alaeddin tepesi eteklerinde ünlü fermanını okudu.
Mehmet Bey burada bir İkbal peşinde koşsaydı ve amacı o günün Türk devletini Moğollardan kurtarmak olmasaydı yanına bir Selçuklu veliahdını alarak bu işi yapmazdı.
Her 13 Mayıs'ta kutlanılan bu Türk dil Bayramı Konya'da da anılmalı ve temsili olarak Alaeddin tepesi şelalesinin önünde bu ferman okunmalıdır.
Çünkü Mehmet Bey Konya'nın Moğollardan kurtulması için ilk adımı bu tarihte atmıştır. Bu adımın ve çığırın ardından yaklaşık 25 yıl sonra Konya, Moğollardan özgürlüğünü almıştır.
Karamanoğlu Mehmet Beyin bu fermanı bütün Türkiye’yi bağlar. Hatta bütün Türkçe konuşan Türki devletleri kapsar.
Gelecek yıllarda 13 Mayıs tarihlerinin daha kapsamlı ve daha görkemli olarak tüm ülkemizde kutlanacağı programları görmemiz ümidiyle.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.