Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Dünyada ve ülkemizde israfta gelinen durum-1

Dünyada ve ülkemizde israfta gelinen durum-1

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre dünyada yılda 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor.

Başka bir araştırmada toplam gıda israfı 1.6 milyar ton.

Bunun parasal bedeli yaklaşık 1.0 trilyon doları, yani tüm Türkiye’nin yıllık bütçesi kadar.

Bunun 4’te biri kurtarılabilse dahi dünyanın % 10 u yani 820 milyon aç insan doyurulabiliyor.

Gelişmiş ülkelerdeki israf maliyeti 680, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar dolar.

Tedbir alınmazsa 2030 da israf 2.1 milyar tona, parasal değeri ise 1.5 trilyon dolara çıkacak.

Türkiye, kişi başına 93 kg/yıl ile en çok gıda israf edilen 10 ülke arasında 3’üncü sırada bulunuyor.

Dünyada önemli derecede gıda israfı yapan oldukça fazla ülke var.

Çin: Yıllık toplam israf 91.6 milyon ton, kişi başına yıllık israf 64 kilogram.

Hindistan: Yıllık toplam israf 68.7 milyon ton, kişi başına israf 50 kilogram.

ABD: Yıllık toplam israf 19.3 milyon ton, kişi başına israf 59 kilogram.

Japonya: Yıllık toplam israf 8.1 milyon ton, kişi başına israf 64 kilogram.

Almanya: Yıllık toplam israf 6.2 milyon ton, kişi başına israf 75 kilogram.

Fransa: Yıllık toplam israf 5.5 milyon ton, kişi başına israf 85 kilogram.

İngiltere: Yıllık toplam israf 5.2 milyon ton, kişi başına israf 77 kilogram.

Bazı araştırmalar ülkelerin israf değerlerinin bunun çok daha üstünde olduğunu ortaya koysa dahi, bu haliyle bile alabildiğine fazla.

Dünyada ve Türkiye’de gıda-yiyecek israfı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok üstünde.

Araştırmalara göre Türkiye’de israf 15-20 yıl önce israf bu kadar değildi. O zamanlarda “yiyiniz içiniz, israf etmeyiniz” anlayışı, ülkem zenginleştikçe yerine günümüzde, Anamın dediği gibi nimet azgınları çoğaldı ve “yaşamak için yiyin” yerine, “yemek için yaşayın” anlayışı hâkim oldu.

Tarım alanlarının daraldığı ve insan nüfusunun her yıl bir Türkiye kadar (85 milyon) arttığı dünyada gıda israfı ve kaybı her zamandan daha çok önem kazanmış durumda. Gıda kayıpları gelişmekte olan ülkelerde daha çok tarladan başlayıp üretim, hasat, saklama, işleme, dağıtım ve pazarlama ve alt yapı eksikliklerinden; gelişmiş ülkelerde ise perakende ve tüketim aşamalarında olmaktadır.

Gıda kayıp ve israflarının % 56’sı gelişmiş ülkelerde, % 44’ü gelişmekte olan ülkelerde görülmekte. bir anlamda FAO raporuna göre, dünyada üretilen yıllık 4 milyar ton gıdanın sadece 2.7 milyar tonu tüketime gidiyor. Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleri.

Zengin ülkelerin gıda israfı 222 milyar ton, Sahra Altı Afrika’da bir yılda üretilen gıdanın neredeyse toplamına eşit (230 milyar ton) durumda. Bana göre su israfı birincil öncelikli.

Ülkemiz su fakiridir. Kişi başına düşen yıllık su miktarı 1347 m³’dür. Bunun yüksek olması tercih edilir. Ayrıca uzun yıllar yağış ortalamamız da 547 mm olup, elverişli tarım üretimi için yetersizdir.

En öncelikli gündemimiz su tasarrufu olmalıdır. Bir insanın biyolojik ve hayati ihtiyaçları için asgari su tüketimi 25 litre civarındadır. Çağdaş hayatın ihtiyacı dikkate alınarak bir günlük ortalama su tüketimi standardı 150 litre olarak kabul edilir. Ülkemizde, kişi başı günlük su tüketimi 217 litredir.

Herşey ortada, istatistikler bunu söylüyor. GELİNEN DURUM DA VAHİM, değil mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR