Karaman Kitap Günleri 2024
Geçen yıl 10 tam gün olarak katıldığım 3. Karaman Kitap fuarından sonra bu sene dördüncüsü yapıldı.
Bu yıl 13 Mayıs Balkusan dil etkinliğinde kitaplarımı teşhir edip imzaladığımdan dolayı ayın 14'ü karamana gelerek 6 gün yer aldım.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in 747. Ferman yılına rastlaması dolayısıyla 4. Karaman kitap günleri biraz öne çekilmişti. Yani Kitap fuarı da Karamanoğlu Mehmet Bey atamızın 747. Ferman yılı etkinliği kapsamına alınmıştı.
Kitap fuarlarının incelenmesi ve değerlendirilmesi herkes tarafından farklı olabilir. Benim değerlendirmem de kendime göre ve kendi bakış açıma ve pencereme göre olacaktır.
Son 10 yıldır çeşitli kitap fuarlarına ve festivallere katılarak insanlar, okuyucular ve ziyaretçilerimizle içli dışlı derin sohbetler eşliğinde dostluklar kurduk.
Karaman kitap günleri dışındakiler genellikle bir günlük ya da belki birkaç saatlik bir zaman dilimine sığdırılıyordu.
Karaman Kitap Fuarı ise belediyemizce tahsis edilen 10 kişilik bir standa Karamanlı Şair ve Yazarlarımız yerleşerek 10 gün kalabiliyoruz.
Her zaman dediğimiz gibi yazarlar için tabii ki satmak ve imzalamak önemlidir ama araştırma ve kendilerini geliştirme yönlerini de bulabilecekleri için de ayrıca çok önemlidir.
Son günlerde gerek çevreden gerek yazar arkadaşlarımızdan bu yıl Karaman fuarının durgun geçtiği yolunda görüş belirttiklerine şahit oldum.
Bu görüşe kısmen de olsa ben de katılıyorum. Bu durgunluk süreyi 5 güne ya da 7 güne indirerek telafi edilebilir olarak görüyorum.
Duyuru ve fuar açılışını bildirme bakımından da şikâyetler ve görüşler var, bu konuyu şahsen nasıl ilan ediliyor nerelere ne götürülüyor, nasıl bildiriler dağıtılıyor, ulusal ve yerel basında nasıl çıkıyor, nasıl anons ediliyor, takip etmiş değilim.
Ama bundan sonrası için şunları söyleyebilirim: yerel ve ulusal basın el birliği ile fuarı anons etmelidir. Küslükler, kırgınlıklar, dargınlıklar Karaman’ı ilgilendiren bu çok önemli hususta bir kenara bırakılmalıdır.
Karaman'ın bütün köylerine, mahallelerine, muhtarlıklarına bildiriler, tanıtımlar konmalıdır.
Okullarda ve üniversitemizin bütün fakültelerinde hocalarımız, öğretim görevlilerimiz konuyu dile getirmelidir.
Uzak köylerden Karaman belediyesi insan taşıma için sabah geliş akşam dönüş olmak üzere fuar süresince seferler koymalıdır.
Ayrıca fuar komitesi yerel yani Karamanlı yazar ve şairlere ayrı bir önem atfederek halkımızla tanıştırılması için etkinlikler düzenlemelidir.
Bütün fuarlar olduğu gibi Karaman Kitap fuarı da en uzun soluklu olarak benim için beşeri ilişkiler ve insani münasebetler açısından çok verimli geçmiştir.
Fuarı değerlendirirken atamıza saygı olarak “optimist ve pesimist” kelimelerini kullanmayarak onların yerine iyimser ve kötümser kavramlarıyla ifade etmek isterim ki daima her şeye iyimser bakmayı severim.
Karaman Kitap Günlerine de iyimser olarak ve bardağın dolu yanına baktığımızda Karaman için çok verimli hatta mükemmel bir etkinlik olmuştur.
Düşünün bir kere önünüzden binlerce insan gün boyu gelip geçiyor: türlü türlü değişik giyimlerde, değişik şivelerde, değişik tarzlarda, değişik simalarda insanlar görüyorsunuz.
Bu insanlarla münasebet ve tanışmak, alaka kurmak bakımından masanıza yönelen veya bakan kişiyle ilgilenmek zorundasınız.
Bu bakımdan Karamanlı şair ve yazarlarımızdan Sayın Hasan Özünal ve Hikmet Elitaş Beyleri, konuyu mükemmel bir biçimde kullanarak okuyucuyla yakından alakalandıkları için kutluyor ve imreniyorum.
Kitap fuarları benim için bir okuldur, bu okulda insanları tanırım, insanları tanımak isterim, insanlara el uzatmak, tokalaşmak, onlarla kaynaşmak, okuma yazma ve nerelisin muhabbetleri yapmak isterim.
Bu bakımdan ben fuardaki penceremin önünden geçen insanlara bakarken, onlar hakkında asla bir önyargım olmadığından çok rahatım.
Tefekkür hayatımda, insani ilişkilerimde iki ilke geliştirmişim, bunlar benim olmazsa olmaz iki karakterimdir.
Bir: İnsanları gerek cemaat babında olsun, gerek diğer milli alanlarda olsun ci cı cu cü, çi çı çü, gibi hecelerle biten kelimelerle sınıflandırmam ve kategorize etmem. Bu oluşumların hiç biriyle organik bir bağım olmadığından hepsine eşit aralıktayım.
İki: partisi, görüşü, dili, dini, memleketi, ırkı, rengi için asla insanlarla arama mesafe koymam.
Karaman kitap fuarlarında Karamanlı yazarlar ve şairlerimizden değerli büyüklerimiz, duayen yazarlarımız, usta kalemlerimiz Osman Nuri Koçak ve Hasan Özünal Beylerle yaptığımız sohbetlerde çok istifade ettiğimi ve yararlandığımı açıkça ifade edeyim.
Karaman kitap fuarında şahsen en büyük istifade ettiğim bir alan da stantları gezerek yayınevleri hangi kitapları çok satıyor, yayıncılar hangi kitapları basıyor, yazarlar hangi kitaplarla ilgileniyor, gibi konularda bilgi sahibi olmak çok güzeldir.
Bu arada kendi yayınlarımızdan çeşitli yazar arkadaşlarımızla gerek takas yoluyla gerek hibe yoluyla kitap alarak son kitapları okuma imkânı da bulmak ayrı bir kazanımdır. Bu bakımdan her Kitap fuarından sonra çantamızda 10 - 15 tane yeni kitapla evimize dönüyoruz.
Karaman Kitap fuarı salgın yıllarını saymazsak 4 yıldır Karaman’ımıza büyük katma değer sağlamıştır.
Bu fuarı gelecek yıllarda daha iyiye taşımak, daha kalabalık topluluklara ulaştırmak ve daha yoğun bir okuyucu kitlesi ile gerçekleştirmek için hepimize görevler düşüyor.
Karaman belediye başkanı Sayın Savaş Kalaycı ve bu kitap günlerinde emeği geçen bütün yetkililerimize teşekkür ediyorum.
Nice kitap günlerinde yine buluşmak üzere, inşallah.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.