Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Kenevir Türküsü

Kenevir Türküsü

Kenevir, kenevirim;

Ona ketenim derim.

Buğdayla kavurarak,

Kavurga gibi yerim.

Erkeği, dişisi var,

Birbirine âşıklar.

Dişi çiçek açınca,

Sevgiyle kavuşurlar.

Bitkisi selvi boylu,

Gövde oksijen dolu,

Erkeği yaramaz da,

Dişisi güzel huylu.

Saplarının adı var,

Yaprağının tadı var

Çiçekler mi dediniz,

Onun ayrı kod’u var.

Sapından başlayalım,

Havuzda haşlayalım,

Lifi, kırtık selüloz,

Kâğıda işleyelim.

Lifini eğirelim,

Kumaşa çevirelim.

Özel ürünleriyle

Markalara verelim.

Bu türküyü içimden geldiği gibi yazdım. Zira İçeri Çumra’da yaptığımız araştırma yerli yabancı birçok insanın, yatırımcının ve üreticinin dikkatine mazhar oldu ve bu meyanda da oldukça fazla ziyaretçi çekti. 2 aylık süre zarfında kenevirin aldığı yüksek boy ve güzel görüntü, çiçek tarlasını ziyaret edercesine ziyaretçilerin fotoğraf çektirmesi ile ziyaretlere nostaljik bir hava da verdi.

Ziyaretçiler arasında Konya Pancar Kooperatifi seçimleri sebebiyle, Kooperatif yönetim kurulu başkanlığına aday olanların, ekibiyle beraber ziyaret ederek kenevir üzerinden de epeyse siyaset yapma fırsatı buldular. Bu araştırmayı yürüten bendeniz ve de Anadolu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri de bu ziyaretlerden hayli memnun oldu ve böyle bir çalışma yapmaktan dolayı da gurur duyduk diyebiliriz.

Kenevir bitkisinin bunca teveccühe mazhar olması, Konya Havzasının mevcut sıkıntılarına ile birlikte üreticinin de havzada yeni ürün talebidir. Bu talep kenevirin bu bölgede üretimde ciddi gelişmeler göstereceğini ortaya koymaktadır. Bundan sonra yapılması gereken yerli-yabancı, ülke içi-ülke dışı yatırımcının, kenevirin sapından-köküne; yaprağından-çiçeğine, tohumundan yağına ve enerjisine kadar tüm birimlerine ilgi duymasıdır.

Bunun yanında Konya Pancar Kooperatifi başkanlığına aday olanlar, ziyaretleri sırasında Kenevire yatırımlar yapmaya söz vermiştir. Böylece de en azından kim başkan olursa, bölgemizde Konya Şeker Fabrikası yönetimini arkamıza almış bulunuyoruz. Seçim sonrası, kenevir üretimi konusunda oldukça istekli olan Pancar Kooperatifi ortakları üreticiler yatırımların takipçisi olacaktır.

Pancar Kooperatifi seçimini de Konya Şekere, camiaya ve bölgemize hayırlar getirmesini dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR