Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Kenevirin peşinde-2

Kenevirin peşinde-2

Konya’da deneme üretiminin sonuna doğru geliyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren yaygın üretime başlamanın hazırlıklarını da yapıyoruz. Yatırım olduğu takdirde de daha geniş alanlarda üretime geçmeyi planlıyoruz. O sebeple de yaptığımız çalışmalar ve hedeflerimizi halkımıza açıyoruz.

Bu manada geçen hafta keneviri üretimi ile ilgili hedeflerimizi tartışmak üzere Ar-Ge yapılan işletme arazisinde, Mevka (Mevlana Kalkınma Ajansı) organize ettiği bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya üretimden yatırıma en son pazarlamaya kadar bölümle ilgili olan özel olarak belirlenmiş, bölgenin tüm resmi ve sivil organizasyonların temsilcileri davet edildi.

Bu manada başta Ar-Ge sahibi Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini temsilen Rektör Yrd. Prof. Dr. Nevzat Aydın, organizasyon sahibi Mevka Genel Sekreter Dr. İhsan Bostancı ve Ar-Ge’nin her türlü yükünü çeken Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyurt ve yardımcısı Mustafa Özaydın katıldı.

Diğer davetlilerden Konya’da Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Karaman Sanayi ve Ticaret Odası; Konya şeker Fabrikası, Loras Holding, Konya Tarım Makineleri Platformu temsilcisi ile bu konuda tecrübesi olan uzmanlar temsilen katıldı. Ne yazık ki davet edildiği halde Konya Büyükşehir’den bir temsilci katılamadı.

Oturumu yönettiğim ortamda kenevir konusunda yaptığımız çalışmaları, hedeflerimizi ve bunun için de Devlet sivil toplumun beraberce yapması gerekenleri mütalaa ettik.

Temel amacımız Konya ve çevresini çeşitli dallarda temsil edenlere kurumsal yapılarına göre karşılıklı (sorulu-cevaplı) açıklamalarla geleceğe yönelik planlarımız için ortaya koyduk. Bu manada kurum olarak yatırımları üstlenmeleri veya ilgi duyanlara dünya ve ülkemiz ölçeğinde yaygınlaştırma konusu görüşmeye açıldı. Kısacası Konya ve çevresini temsil edenlere bölgede yapılan ve hedef çalışmaları; kenevir üretim ve yatırımların misyonerliğini üstlenmelerini istedik. Bu arada kenevir adına yersiz ve mesnetsiz, abartılı fikirler beyan edenlerin durumunu da görüştük.

İstişareler neticesinde üzerinde durulan konulardan bazı başlıkların özeti şunlardı:

Kenevir diğer bazı bitkiler gibi sadece bir bitki değil, aynı zamanda ciddi bir sektörel yatırım aracı.

Bitki; enerjiden-gıdaya, liften-tekstile, silahtan-tababete; birçok sektörün önünü açacak değerde.

Tarımda ürün ve yatırım çeşitlendirilmelerine yön verecek önemde bir bitki.

Konya ve çevresinin tüm bu sektörleri tesis edecek teknik-teknolojik ve finans gücüne sahip.

Bu değerlerin açığa çıkarılması için fizibilite çalışmaları yapılmalı, bunun için de Konya ve civarının kurumları ve şahısları işbirliğine gitmeli.

Dünya de ve Türkiye’de yapılan kenevir üretim ve yatırımları yerinde ziyaret edilmeli.

Hammadde (kenevir) üretimi organizasyonu (şeker pancarı üretimi modeli) gereksiz rekabet ve menfaati önlemek adına yetki tek bir kooperatifte olmalı.

Yatırım için yapılacak yatırımlara yetkili kooperatifin üyelerinin de ortak olma imkânı sağlanmalı.

Toplantıda ortaya çıkan ve üzerinde ittifak edilen tartışmaların özeti ana hatlarıyla böyle olsa da, neticede üretimsiz yatırımın, yatırımsız üretimin genişlemesinin mümkün olmayacağı ana konu idi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR