Rasim Atalay

Rasim Atalay

Ben başkan olsam!

Ben başkan olsam!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın, belli zaman aralıklarıyla basın buluşmaları düzenleyerek yapılan hizmetleri, önümüzdeki döneme ilişkin proje ve planlamaları, şehri ilgilendiren önemli konulara ilişkin bakış açılarını anlatması takdir ile karşılanıyor.

Bu toplantılarda Konya basını aracılığı ile hem belediyenin yaptığı hizmetlerin Konya kamuoyuyla en doğru şekilde, gri ve gölgeli hiçbir mevzu kalmadan paylaşımı sağlanıyor; hem de Konya basınının Konya’ya ilişkin görüş, düşünce ve önerileri dinlenip, merak edilen konularda sorulan sorulara yanıt aranıyor.

Başkan Altay’ın yaptığı açıklamaların ardından şehir uzun süre o toplantının gündemi neyse onu konuşuyor.

Ki son toplantıda gündemin en öne çıkan başlıklarından biri ulaşıma ve suya yapılmayan zamlar, aksine suya zam beklenirken indirim yapılmasıydı.

Değerli okurlarımız;

Üstlendiğimiz misyon gereği belki de birçoğunuzdan bir tık daha hakim olabiliyoruz birçok konuya. Yazının bundan sonraki kısmı belki sizleri de bir miktar rahatsız edecektir.

Ancak şunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum ki, Uğur Başkan’ın yerinde ben olmuş olsaydım, yani Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ben olsaydım, bir taraftan şehir içi ulaşıma yatırım yaparken diğer taraftan ulaşım zammından da kendimi alıkoyamazdım.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehir içi toplu ulaşımdaki tavrı, özellikle toplu ulaşım araçlarını sürekli kullananların malumu.

Toplu ulaşımda öğrenciler için 4 yıldır, sivil kullananlar için ise 2 yıldır zam yapılmıyor.

4 yıl önceki enerji maliyetleri ile bugünkü enerji maliyetlerini kıyasladığımız zaman yüzde 400-500 civarında bir maliyet artışı söz konusu. Yani 1’se 5 olmuş akaryakıt ücretleri…

Bu süreçte Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir insanının en çok rahatsızlık duyduğu konulardan biri olan toplu ulaşım araçlarının sürekli arıza yapıyor olması konusuna da neşter vurmak için girişimde bulunmuş. Yanlış hatırlamıyorsam, Mayıs ayı itibariyle peyderpey yeni toplu ulaşım araçları Konya trafiğinde kendini göstermeye başlayacak.

Yaklaşık 120 milyon TL gibi bir bütçeyle solo ve körüklü otobüsler alınacak. Dolayısıyla şehir içi toplu ulaşım araçları da büyük ölçüde revize olmuş olacak.

Toplu ulaşımın gelirlerini bir kefeye, giderlerini de başka bir kefeye koyup bir terazide tarttığımızda giderler kefesinin daha ağır basıyor olmasına rağmen böylesi bir süreçte ulaşıma zam yapmaktan beri duruluyor olması şurada dursun, toplu ulaşım araçlarının yenileniyor olması da cabası.

Başkan ben olsaydım dedik ya yazının başlığında, ben olsam bugüne kadar gelinen süreçte en azından küçük parçalar halinde ve belirli periyot aralıkları ile toplu ulaşıma zam yapar ve terazinin dengelenmesi için çaba harcardım.

Bir önemli husus da şehirdeki hemen her insanın bilinçaltında yer alan ama doğru zaman ve zemini bekleyen yatırım olan METRO

Konya Metrosu için ilk anlaşmaların yapıldığı dönemdeki döviz kurları ile bugünün döviz kurlarını karşılaştırdığımız zaman bu işin yapılabilme ihtimalinin olmadığı fikri doğuyor bende. Çünkü, Konya Metrosu için kazmalar ele alındığında 1 Euro yaklaşık 2,2 TL düzeyindeydi. Bugün itibariyle 1 Euro TL karşısında yaklaşık 9 kat değer kazanarak 19-20 TL civarına ulaştı.

Sözü çok uzatmadan ‘Ben Başkan Olsaydım’a bağlayacak olursak, başkan olsam çıkar, ‘bu şartlarda metro yatırımının gerçekleşmesi imkansızdır, bugünden yarına metroyu beklemeyin’ derdim.

Ve yine ben başkan olsaydım, bir önceki yılın aynı dönemine ait doğalgaz ve elektrik faturaları iki katından daha yüksek gelmeye başlamışken, su faturalarının halen fi tarihindeki rakamlarda kalmış olmasını göz önünde bulundurarak, su kullanım bedelini de acıtmadan ve zamana yayarak artırır, en azından bugünün reel değerlerine entegre hale getirirdim.

Bu arada hatırlatayım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KDV’si yüzde 8 olan su bedelleri için yüzde 1’e düşürülmesi açıklamasının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi buna ek bir yüzde 7 indirim daha yaparak suya toplamda yüzde 14 indirim yapmıştı.

Tüm bunları okuduğunuz zaman ‘İyiki sen başkan değilsin ya da senden başkan olmaz’ dediğinizi duyar gibiyim. Ben de diyorum, iyi ki ben başkan değilim!

Değerli okurlar, elbette ki temel giderlere zam yapılmaması her bir vatandaş kadar beni de mutlu ediyor. En azından toplu ulaşım ve su gibi Konya Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesindeki unsurlardaki fiyatların bugünün fiyatlarının altında kalmasına seviniyorum. Sebep olanlardan Allah razı olsun. Muradım sadece Konya’nın genel faydası düşünülerek olabilecek en iyi şartların sağlandığını bir kez daha sizlere anlatmaya gayret etmekti.

Hayırlı haftalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR