Kurak tarım kurak Konya!
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, yer altı su kaynaklarında kuraklık ile karşı karşıya. Çiftçilerimiz günden güne çözüm önerileri arıyor ve faaliyete geçirmek için çaba sarf ediyor. Kimileri sulama sistemlerinde çeşitliliklere giderken kimileri ekimini gerçekleştirdikleri ürünleri değiştirmekte çareyi arıyor.
Geçtiğimiz günlerde Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu ve Üretim Pazarlama Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz Beyefendi ile görüşmeler gerçekleştirdik. Kooperatif olarak çalışmalarında Konya adına İç Anadolu’ya örnek çalışmalar gerçekleştirmek istediklerine şahit olduk. ‘Kenevir Üreticiliği ve Kontrolü’ uygulaması ile Konya’da susuz bitkiler üretimine başlama istekleri sağlanması planlanan izinler ile Konya’ya tarım anlamında yeni bir heyecan katacağını düşünüyorum. Konya geçmişten günümüze tarımın başladığı ve şahlandığı bir yer. Bu sebeple kuraklık çanları çaldıkça çalışmalar da baş göstermeye başladı.
**** **** **** **** **** **** ****
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, biz dizi ziyaret için Konya’ya geldi. Gerçekleştirdiği basın buluşması sayesinde akıllarda merak oluşturan konular yanıt buldu.
Bu sorulardan en önemlisi ise ‘Kızılırmak’tan Konya Kapalı Havzası’na su aktarmayı öngören projesinde çalışmalar ne durumda?’ sorusu oldu. Konya her zaman verilen sözlerin, faaliyete geçeceği ifade edilen projelerin takipçisi oldu.
Bakan Yumaklı, sorulan soruya cevaben “Kızılırmak’tan Konya Kapalı Havzası’na su aktarımı ile alakalı Hirfanlı Barajı’ndan yaklaşık 200 milyon metrekare küp suyun Konya Kapalı Havzası’na alınabileceği ön görülüyor. Konuyla ilgili raporlama işlemleri tamamlanmış olup, çalışmalar ise yılsonuna kadar tamamlanmış olur” ifadelerini kullandı. Bu durumunda Konya’ya bir nefes olacağını ifade etmek zor olmamalı. Bahsi geçen proje Altınekin, Kulu ve Cihanbeyli’yi kapsayan Konya Ovası’nın kuzeyinde büyük heyecan uyandırıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.