Rasim Atalay

Rasim Atalay

Bu yıl öğrencilere eğitim desteği yok mu?

Bu yıl öğrencilere eğitim desteği yok mu?

Yeni eğitim öğretim yılının okul öncesi, anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için başladığı, 9 Eylül Pazartesi günü itibariyle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm eğitim kurumlarında eğitim öğretim faaliyetlerinin başlayacağı bugünlerde Konya’da farklı bir heyecan var…

Çarşıya pazara çıktığınızda kırtasiye ürünlerinden ayakkabıya, okul formalarından eşofman takımlarına kadar öğrencilerin ihtiyaç duyduğu tüm materyaller süslüyor tezgahları…

Çeşitli kampanyalar düzenlenerek, bu pazardan daha çok pay almaya çalışan işletmeler, reklam alanlarını iyi bir şekilde değerlendiriyor.

Cep yakan fiyatlar velileri düşündürse de mevzu çocuklar ve onların geleceği olduğunda gözler budaktan sakınılmıyor… Borç harç da olsa çocukların tüm ihtiyaçları gideriliyor, ebeveynler sorumluluklarının gereğini yapıyor.

Bugünlerde sıklıkla karşılaştığımız soru, “Bu yıl öğrenciler için eğitim desteği verilmeyecek mi?” oluyor…

Konya’da yakın zamana kadar yerel yönetimlerin ailelere destek olmak adına yaptığı güzel uygulamalar vardı.

Mesela Konya Büyükşehir Belediyesi…

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin eğitim için ayırdığı önemli bir bütçe ve öğrencilere yönelik önemli bir desteği yakın zamana kadar vardı. Özellikle 12. sınıfta olup üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için verilen eğitim destekleri ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, gençleri çok sevindirmiş ve takdirleri kazanmıştı. Bu yıl şimdiye kadar eğitim desteği verileceği yönünde Konya Büyükşehir Belediyesi’nden de herhangi bir açıklama gelmedi.

Nakdi desteğin yanında Konya Büyükşehir Belediyesi, öğrencilere doğrudan eğitim alanında da önemli bir katkı sağlıyordu. Üniversiteye hazırlık sürecindeki öğrenciler için şüphesiz ki farklı kaynaklardan bol miktarda soru çözmek büyük önem taşıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu dijital platform, 25 yayın evinden, binin üzerinde kitaptan taranarak 400 bin civarında soruyu öğrencilerin kullanımına sunması da takdir edilmişti. Yine bu platformda konu anlatımları ile bilinmeyenler öğreniliyor, bilgiler tazeleniyor, pratik yapılabiliyordu.

Sadece Büyükşehir mi?

Değil tabii ki…

Selçuklu Belediyesi’nin de üniversite öğrencileri için yaptığı ve ilçe sınırlarında yaşayan gençleri eğitime teşvik eden, ailelerin eğitim yükünü hafifleten, öğrencilere omuz veren güzel bir uygulaması vardı. Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran ve Selçuklu sınırlarında ikamet eden gençler, Selçuklu Belediyesi tarafından nakdi olarak destekleniyordu. Bu yıl üniversitelerde yeni eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir zaman kalmış olmasına karşılık eğitim desteği verileceğine dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı Bey ile geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu ziyarette bu konuyu konuşmuştuk. Devletin uyguladığı tasarruf politikasına bağlı olarak birçok şeyden el çekmek zorunda olduklarını, gençlere eğitim desteği sağlamak için bir formül arayışında olduklarını ifade etmişti.

Selçuklu Belediyesi geçtiğimiz yıllarda 12. sınıfa gidiyor olup, üniversiteye hazırlanan öğrenciler için de bir defaya mahsus eğitim desteği sağlıyordu. Bu süreçte 12. sınıf öğrencileri için de herhangi bir destek henüz söz konusu değil.

Karatay’ın da güzel bir geleneği vardı…

2019 yılından bu yana ilçede güzel bir gelenek haline gelen ve her yıl birinci sınıfa başlayan yaklaşık 10 bin öğrencinin okul çantası ve bilumum kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayan Karatay Belediyesi, tasarruf tedbirleri nedeniyle bu yıl bu güzel geleneği sürdürmedi. Gönül kazanan, beğeni alan bu güzel gelenek de tasarruf tedbirlerinden nasibini almış oldu. Yani bu yıl Karatay’da ilkokula başlayan öğrencilere yönelik bir destek sağlanacağı ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yine Karatay Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda Karatay ilçesi sınırlarında ikamet edip üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilere yönelik nakdi eğitim desteği sağlıyordu. Bu yıl üniversiteyi kazanarak ilk defa kayıt yaptıran Karataylı gençlere yönelik de herhangi bir destek açıklaması gelmedi.

Meram Belediyesi de eğitim yardımları konusunda diğer belediyelerden geri kalmamıştı.

Söz konusu eğitim olunca şartlarını zorlayıp gereğini yapan yerel yönetimlerimiz içerisinde Meram Belediyesi de geri kalmayıp, üniversite öğrencilerinin ilk harçlıklarını ilk defa 2023 yılında ceplerine koymuştu. Meram Belediyesi de bu yıl eğitim desteğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Şu bir gerçek ki, Konya il merkezindeki dört belediye, bugüne kadar hemen her konuda büyük bir koordinasyon örneği sergiledi. Bir ilçede yaşayanların edindiği haktan bir başka ilçe sınırlarında yaşayan mahrum edilmedi. Az çok her belediye kendi ilçesi sınırlarında yaşayan vatandaşa eşit imkanı sağlamak adına büyük gayret göstermişti.

Birçok genç ve veliler eğitim destekleri konusunda bizi darlıyor. Bugün anlaşılan o ki, tasarruf tedbirlerinden öğrenciler de nasiplerine düşeni alacak. İlerleyen günlerde bir formül bulunup sevindirici bir haber gelirse onu da paylaşacağız. Olmazsa da yapacak bir şey yok. Herkes başının çaresine bakacak. Allah yardımcınız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR