Rasim Atalay

Rasim Atalay

Biz bu zammı hak ettik!

Biz bu zammı hak ettik!

Ardı ardına gelen zam haberlerinin kervanına geçtiğimiz Cuma günü mesai bitimine yakın bir vakitte ekmek de eklendi. Hayırlı olsun…

Konya’da ekmeği bundan sonra 1 lira daha değerli tüketeceğiz. 5 lira olan ekmek 6 liraya çıkmış oldu.

Daha önce de söyledim, bugün de söylüyorum, ekmekle ilgili herhangi bir konu gündeme gelecekse de söylemeye devam edeceğim.

Neyi mi?

Ekmeğin mali değeriyle gerçek değeri arasındaki dağlar kadar farkı…

Kimilerine göre zararlı ve tüketilmemesi gereken bir besin maddesi olan ekmeğin bizim kültürümüzde de geleneğimizde de yeri bambaşkadır…

Biz ki bulgur pilavını, makarnayı dahi ekmekle tüketebilen bir milletiz. Ekmekle aramızdaki bağı birilerinin çıkıp belki bilimsel gerekçelerini de ortaya koyarak koparmaya çalışması nafile bir çabadan başka bir şey değildir.

Bırakın uzman isimlerin ekmek tüketiminin zararları üzerine ortaya attığı söylemleri, zamlar bile bizi ekmekten vazgeçiremez.

Ekmekten vazgeçemeyiz ama ekmek israfından da vazgeçmiyoruz. Aldığımız her bir ekmeğin yarısı bizimse yarısı çöp konteynerlerinin…

Hal böyle olunca ekmeğin mali değerinin daha yüksek olmasının israfı önlemeye yönelik de iyimser bir tablosunun olduğunu düşünüyorum. Hoş, daha önce gelen zamlar gördüğümüz israf manzaralarında herhangi bir iyileşmeyi beraberinde getiremedi. İnşallah son zamla birlikte daha değerli hale gelen ekmeğin kıymetini anlarız.

İsraf edene de hak vermek istemiyorum ama ekmeğimizin kalitesini düşündüğümde, hele bir miktar bayatladıktan gibi ağızda kayış gibi sünen, sakız gibi çiğnenen halini görünce niye israf edildiği sorusunun da kısmen yanıt bulduğuna kanaat getiriyorum.

Tüketiciler olarak biz ekmeğe ederi kadar değer vermiyoruz, buna eyvallah da üreticiler ekmeğin ederince değerli bir hale gelmesi için ne kadar çaba sarf ediyor? Söylemek istediğim ekmeğimizin ne kadar kalitesiz olduğu…

Tarımın başkenti olan Konya’da ne yazık ki belki de Türkiye’nin en kalitesiz ekmeğini biz tüketiyoruz. İçeriğinin belli standartlar dahilinde olması mı gerekiyor orasını bilmem. Ama lezzet itibariyle belli başlı üreticiler bir miktar daha iyi olsa da Konya genelinde ekmek kalitesiz vesselam…

Konuyu toparlayacak olursak, israf etmemeli, aynı zamanda israf ettirmemeliyiz. Yineleyerek söylüyorum, ekmek israfının en önemli faktörlerinden biri bence ekmeğin uzun ömürlü olmaması, bir süre bekledikten sonra tüketilemeyecek kıvama gelmesi. Ekmek üreticileri buna bir çare bulsun, ekmek israfının da en aza indirgeneceğine inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR