Rasim Atalay

Rasim Atalay

Koca 500’de sadece 7’mi?

Koca 500’de sadece 7’mi?

İstanbul Sanayi Odası (ISO)’nun 2022 verilerine dayanarak yaptığı sıralamaya göre Konya’dan 7 sanayi kuruluşu Türkiye’nin devleri arasında yer aldı.

İlk 500’de Konya Şeker 63. sırada, Eti Alüminyum 139. sırada, Aydınlar Yedek Parça (AYD) 176. sırada, TÜMOSAN 291. sırada, Panagro 322. sırada, Enka Süt 361. sırada, Ova Un ise 409. sırada kendine yer buldu.

İşimiz icabı zaman zaman Konya sanayisine gidiyor, sanayinin cadde ve sokaklarında dolaşıyoruz…

Her bir caddesinde koca bir tesis, her bir sokağında çalışan iş makineleri, her bir fabrikasında üretmek için omuz omuza çalışan işçiler…

Yakın zamana kadar bir tarım şehri olarak anılan Konya, özellikle son 15-20 yıl içerisinde yapılan sanayi atağı ile sanayi üretiminde de adından söz ettiren bir şehir haline geldi.

Bunun sayısal olarak verilerini İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl düzenli olarak bir önceki yıla ait verilerden yola çıkarak oluşturduğu listeden anlayabiliyoruz.

Konya, 2022 verilerine göre en büyük ilk 500 listesinde 7 sanayi kuruluşu ile yerini aldı. Her ne kadar bu rakamı azımsamış olsak ve daha fazla markanın, daha fazla sanayi kuruluşunun bu listede olması gerektiğine inansak da bu serüvenin ne kadar zor ve zorluklarla dolu olduğuna da şahitlik ediyoruz.

Elbette ki sadece 7 firmadan ibaret değil Konya’nın başarı grafiği ve elbette Konya daha fazla markayla adını bu listeye yazdırmalı…

Konya sanayisine girmeden, sabah erkenden kalkıp alın teri için yola düşmeden, yağ ve ter kokan cildadiyeyi giymeden, üretmek için işleyen makinelerin uğultusunu kulaklarda hissetmeden, döküm makinelerinin lav püskürürcesine yüksek ısı veren sıcağının karşısında terlemeden, pres makinelerinin her vuruşunda tir tir titremeden, hammaddenin mamul hale gelişini kontrol ederken yaşanan hazzı almadan, akşam saatlerinde yorgun argın bir şekilde servis aracının yolunu tutmadan özetle on binlerce metrekare kapalı alanlarda o duvarların ardından karınca misali insanların üretebilmek için birbirilerine nasıl omuz verdiklerini görmeden Konya sanayisinin ne kadar üretken, kabiliyetli ve gelişmiş olduğunu anlamak pek de mümkün değildir…

Bu listede yer alan firmalarla birlikte, Konya’ya değer katan, ülkesi için üreten, kazanan ve kazandıran tüm sanayi kuruluşlarımıza içinde bulunduğumuz bu zorlu sürece rağmen kararlı duruşlarından vazgeçmedikleri, istihdama her geçen gün artan bir ivmeyle katkı sağladıkları için müteşekkiriz.

Konya sanayisine baktığımızda, Türkiye ekonomisine Konya’nın sağladığı katkıya ilişkin rakamları gördüğümüzde Konya sanayisinin dünden yarına giden süreçteki büyüme hızına, gelişimine ve katma değerine dikkat kesildiğimizde aslında ne kadar zor bir işin üstesinden gelindiğini görüyoruz.

İlk 500’de sayısı şimdilik 7 olsa da eş güdümlü bir şekilde büyüme ivmesinde olan yüzlercesi var sanayide.

Konya sanayisi, olanla yetinmeyip daha fazla üretmeye cüret ediyor. Bu manada tarıma dayalı sanayinin, döküm sanayinin ve otomotiv yan sanayinin başat aktörlerinden olan Konya’nın bu çabası her ne kadar arzu edilen ölçekte değilse de Türkiye’nin devlerinin açıklandığı listede kendini gösteriyor.

Dik duruşundan taviz vermeyen, üretmekten beri durmayan, hedefe giden yolda gözünü budaktan sakınmayan üreticilerimiz, başarıya olan inancını da hiçbir zaman kaybetmiyor. Bu inanç ve üretme azmi eminim ki çok kısa bir süre içerisinde Konya’dan devler ligine adını yazdıranların sayısının artmasını da beraberinde getirecektir. Allah sayılarını artırsın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR