Rasim Atalay

Rasim Atalay

Konya’nın parlayan yıldızları

Konya’nın parlayan yıldızları

İstanbul Sanayi Odası, belli başlı kriterler üzerinden yapılan değerlendirmeler ışığında her yıl Türkiye’nin ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşlarını açıklıyor. Bir manada Türkiye’nin devlerinin açıklandığı bu listede uzun yıllardır birinci sıra değişmiyor: TÜPRAŞ…

Listeye baktığımızda gözlerimiz hemen Konya’yı arıyor. Konya’dan hangi firmaların ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde olduğunu öğrenmek için 500 sanayi kuruluşunun yer aldığı listeyi meraklı gözlerle süzüyoruz.

KONYA ŞEKER’DEN BÜYÜK SIÇRAMA

Listede yine her zaman olduğu gibi ilk sırada bizi Konya Şeker karşılıyor. Başarılarıyla her zaman gurur duyduğumuz, içerisinden Torku gibi bir markanın doğmasını sağlayan, yaptığı yatırımlar, ürettiği hizmetler, oluşturduğu istihdam ile dikkat çeken Konya Şeker’in bir önceki yıla göre sıralamada 11 basamak birden yükselerek 52. sıraya gelmiş olması ise ayrıca bir gurur vesilesi. Emeği geçenleri tebrik ediyor, Konya Şeker’i en kısa sürede ilk 50’de, ilk 20’de ve ilk 10’da görme armuzu beyan ediyoruz.

AYD’NİN YILDIZI YİNE PARLIYOR

Konya’nın yıldızı parlayanları arasında ikinci sırada, ilgililerin tahmin edeceği üzere AYD Otomotiv yer alıyor. Konya’da yaklaşık 5 bin kişinin istihdamını sağlayan, dünyaca ünlü otomobil markalarının önemli motor parçalarının üretimini gerçekleştiren, Konya sanayisinin gerçek manadaki devleri arasında yer alan ve elde ettiği başarıyı ISO 500’de bir önceki yıla göre 5 sıra birden yükselerek tescilleyen AYD Otomotiv’in bu başarısında emeği geçenleri tebrik ediyoruz.

ETİ ALÜMİNYUM SERT DÜŞSE DE GÜCÜ BELLİ

ISO 500’deki Konya’nın devleri arasında listede 209’uncu sırada yer alan Eti Alüminyum’u görüyoruz. Konya’nın en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Eti Alüminyum, sektöründe Türkiye’nin en büyüğü… Bir önceki yıla göre değerlendirildiğinde 70 sıra gerilemiş ki bu sert bir düşüş olmuş. Ama yine de bu durum Eti Alüminyum’un güçlü olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Türkiye’nin en 500 sanayi kuruluşunun arasında olabilmek her babayiğidin harcı değil.

TÜMOSAN, DEV ADIM ATMIŞ

Adını geçtiğimiz yıl isim sponsoru olduğu Konyaspor’dan da sıklıkla duyduğumuz, bunun yanında traktör denince akla ilk gelen, savunma sanayi alanındaki yatırımları ve üretim maharetleriyle de sıklıkla gündemimize gelen TÜMOSAN, zirve yolunda dev bir adım atmış. Bir önceki yıl da Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yerini alan TÜMOSAN, açıklanan verilere göre bir önceki yıla göre 51 sıra birden yükselerek listede 240’ıncı sırada kendine yer bulmuş. TÜMOSAN’ın başarılı çalışmalarıyla daha yüksek seviyelere doğru ilerleyişinin devam edeceğini umut ediyor ve bekliyoruz.

PANAGRO DA EMİN ADIMLARLA YÜKSELİYOR

Konya’nın en büyükleri arasında Konya Şeker’in iştiraklerinden olan Panagro’yu da bir önceki yıla göre 17 sıra yükselmiş halde görüyoruz. Listede 305’inci sırada yer alan Panagro et ve et ürünleri alanında Konya’nın en büyük işletmesi. Bir tarihte tesisleri gezme fırsatım olmuştu. Canlı hayvanın mamul et ürünleri olarak çıktığı, bu süreçte el değmediği, sterilizasyona büyük önem verilen tesis belki de Türkiye’deki sayılı et ve et ürünleri üretim tesisi arasında yer alıyordur.

GÜNEŞİN ENERJİSİ DAXLER’E GÜÇ KATMIŞ

Listede Daxler Enerji’yi görünce firmanın web sitesine girip inceleme ihtiyacı hissettim. Daha önce ilk 500 listesinde hiç görmemiştim. Bir önceki yıl Türkiye’nin ikinci 500 sanayi kuruluşu yani bin devi arasında 538’inci sırada yer almış olan Daxler Enerji, çok hızlı bir çıkışa geçmiş. 138 sıra birden yükselerek ISO 500’e adını altın harflerle yazdırmayı başaran Daxler Enerji, güneşin enerjisini hayatın hemen her alanına yansıtabilen bir altyapıya sahip. Enerjisini güneşten alan şirket, güneş panelleri üretimi üzerine oldukça büyük bir kapasiteye sahip. Biraz incelediğimizde Türkiye genelinde çok önemli yatırım ve hizmetlerinin olduğunu, bilindik birçok markanın kendilerinden güneş paneli kurulum hizmeti aldığını görüyoruz. Konya’mızın parlayan yıldızları arasında Türkiye’nin en büyükleri içerisinde yer alan Daxler’i de tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

ENKA GERİLESE DE DEVLERİN LİSTESİNDE

Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan Enka Süt de Konya’nın gıda alanında faaliyet gösteren, süt ve süt ürünleri üzerine önemli bir kapasiteye sahip olan değerlerinden bir tanesi… İlk 500’de görmeye alışık olduğumuz, burada kendisini perçinlemiş olan Enka Süt, bir önceki yılın verilerine göre 98 sıra gerilemiş ve kendisine devler liginde 459’uncu sırada yer bulmuş. Zaman zaman hızlı sıçramalar yapıp yükselen, bazı yıllarda da bir kısım geriye düşme yaşayan ancak başarısını her daim İlk 500 ile tasdik eden Enka Süt, Türkiye’nin yerli ve milli gıda üretimine Konya’dan sağladığı katkıyı artırarak devam ettirecektir, buna eminim…

OVA UN, LİSTEDE GERİLESE DE GÜCÜNÜ KORUYOR

Konya’nın devler ligindeki en önemli aktörlerinden bir tanesi de Ova Un… Tarımın merkezinde, buğdayın kalbinde yer alan Konya’da tarıma dayalı sanayinin de gelişmiş olması, tarımsal üretim üzerine kurulan sanayinin gelişmesi, büyümesi ve sektörde söz sahibi olması beklenen bir durumdur. Bu beklentiyi karşılayan firmalardan olan Ova Un, bir önceki yıla göre 54 sıra gerileyerek 464’üncü sırada yer alarak Konya’nın devler ligindeki 8’inci sanayi kuruluşu olmayı başarmış.

Konya sanayisinin ne kadar hızlı büyüdüğünü, üretim alanını ne kadar geniş tuttuğunu, ihracattaki başarılarını, Türkiye’nin üretimine olan katkısını ve istihdamdaki katkısını anlatmama gerek yoktur diye düşünüyorum.

Konya’nın kapasitesinin karşılığı mıdır ilk 500’de 8 yıldız? Bence Konya daha fazlasını hak ediyor. En azından tanıdığım, bildiğim, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer almayı kendine hedef edinmiş sanayi kuruluşlarımız var. Buradan hareketle belki bir yıl sonra ilk 500’deki Konya kuruluşunun sayısı 10’lu rakamlara ulaşacaktır diyor ve bitiriyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Rasim Atalay Arşivi
SON YAZILAR