Maarifin sesi 1 yaşında
Memiş Okuyucu maarife gönül vermiş kıymetli bir isim. Toplumumuzun temel dinamiklerinden ‘maarif’ konusunda okumaya, yazmaya, konuşmaya devam ediyor. Okuyucu’nun dikkate değer tutumlarından biri de dil konusuna verdiği önem, dilin milletlerin hayatındaki önemini her daim vurgulamasıdır. Kitaplarının, çeşitli yayınlardaki yazılarının ve sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlarının takip edilmesinde yararlar var.
Çok kısa bir şekilde Memiş Okuyucu hocamızın biyografisini hatırlatarak başlayayım; 1965 Yozgat doğumlu Okuyucu. İlkokulu Yiğitler köyünde, ortaokul ve liseyi Kayseri Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde tamamlamış. Lisans hayatının basamakları ise Denizli Eğitim Yüksekokulu ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümü. 1996 yılından sonra TYB bünyesinde icra edilen millî kültür, millî tarih ve millî kimliğimize dair pek çok faaliyeti bir mektep formunda yirmi yıl kadar süre ile takip ve tedris etti. Öğretmenlik, Maarifimiz ve Geleceğimiz başlıkları ile muhtelif kurum ve kuruluşlarda konferanslar verdi.
‘Maarifimiz ve Geleceğimiz’ ve ‘Türkiye’de Şehirli Dindarlık’ adlı iki kitabı olan Memiş Okuyucu ile ilgili bugün asıl değineceğim husus, öncüsü olduğu ‘Maarifin Sesi’ sitesinin bir yaşına girmesi vesilesiyle olacak. Yazılarımı ve Kültür Atlası sayfalarını takip eden okurlarım bu sitenin mahiyeti ve önemine dair bilgi sahibiler. Sitedeki yazarlardan birinin D. Mehmet Doğan hocamız olduğunu söylemem bile bu konuda gerekeni vurgulamaya ziyadesiyle yeter kanaatindeyim. Siteyi bilmeyen, duymayan, daha önce görmemiş, maarifle alâkalı talebesinden uzmanına 7’den 70’e herkes muhtevayla teşne olduklarında zaten düzenli bir şekilde takip edeceklerinden eminim.
Dediğim gibi Memiş Okuyucu hocanın maarif ve dil konusunda elini taşın altına koyduğunun numunelerinden ‘Maarifin Sesi’ sitesi 1 yaşına bastı. Birinci yaşlarını ben de kalpten tebrik ederken nice yıllar devam etmesini, muvaffak olmasını diliyorum ve sizi Okuyucu hocamızın birinci yaşla ilgili yazısı ile baş başa bırakıyorum…
“Yıldönümleri hatırlamaya, yenilenmeye vesiledir. Hatıralar tazelenir. Çıkış sebepleri, çıkış amaçları bir daha hatırlanır.
Bu hatırlamalar ışığında yeni yazı hazırlıklarına başladık. Bir yandan da bir yılın muhasebesini yaptık. Gelecekte de daha başka neler yapabileceğimize dair zihin ve fikir egzersizleri yapmaya gayret ettik. Maarif, ‘öz’ünden yani insan idealinden başlamak üzere şekil unsurlarını içine alan yurt içi ve yurt dışından pek çok etkileşeni ve bileşeni olan, nerede ise ülke insanının doğrudan tamamını ilgilendiren bir karmaşık yapının adıdır.
Maarifin Sesi, Türkiye’nin tek tematik eğitim sitesi olarak bir yıl oldu yayın hayatına başlayalı. Ülkemizin fikir ve kültür hayatına maarif alanında bir tefekkür alanı oluşturmaktır, muradımız. Maarif üzerine düşünce izleri taşıyan çalışma ve araştırmalarımız devam etmekte. İki yüz yıllık maarif davamızın üzerine bir düşünce zemini oluşturmak için yola çıkmıştık. Bu konuda epey mesafe aldık. Maarif sağlam bilgiler; ağırlığı ve derinliği olan bilginler; mukayeseli dünya eğitim, kültür ve medeniyet tarihi bilgisine sahip bilgeler gerektirmekte.
Türkiye’de bunların hepsini karşılayabilecek çok güçlü tarihi tecrübesinin kaynaklık ettiği zengin bir fikir havzası var. Maarif, ‘’çevre’’ ve ‘’çerçeve’’sini arayan bir zorlu alan. Halen ülkemizde ve bütün dünyada çok tartışmalı bir temel toplum disiplini. Biz bir zemin oluşturarak katkıda bulunma çabasındayız. Çalışmalarımız bu yönde ilerlemekte.
Ülkemizin düşünce ve eğitim alanındaki pek kıymetli ilim ve maarif adamlarından, çok kıymetli tespit, tez ve düşüncelerin izini sürmekteyiz. Bu alanda bir ilk olmak üzere dokuz yüz kadar içerik, makale, yazı, yorum, röportaj yayınladık. Çok güçlü ve istifadeye hazır durumda eğitim sahasında geniş bir hafıza oluştu. Yeni ve sürpriz isimlerin olacağı yazı ve yayın planlamalarımız devam etmektedir.
Maarifin; öğretmen, öğrenci ve müfredat başta olmak üzere, temel alanlarından başlayarak pek çok kollarında, düşünce, tespit, tahlil, tenkit, teori ve tezler işleyen yazı ve görüşler üzerine çalışmalarımız devam etmekte. Amacımız, Türkiye’nin eğitim sistemi üzerine fikir üreten, düşünme çabası olan, tarihini araştıran bütün kalem ve kelam sahiplerinin fikirlerini Türkiye’nin gündemine taşımak. İnsanımızın istifadesine sunmaktır.
Yazı ve fikirleri ile maarife destek olan bütün maarif gönüllülerine yürekten teşekkürlerimizi arz ediyoruz.
Daha yeni, daha ufuk açıcı çalışmalarda buluşmak dileği ile.”
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.