Mistik Müzik Festivali
İçinde bulunduğumuz bugünlerde 17’incisi düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, Konya’da devam eden üç uluslararası festivalden biri olma özelliğini taşıyor. Mistik Müzik Festivalinden başka Konya’da uluslararası bir tiyatro festivali ve bir de öğrenci filmleri festivali düzenleniyor. Bu festivallerin en eskisi S.Ü. İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 20’incisi düzenlenecek olan Kısa-ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivalidir. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl 12’incisi düzenlenen Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali de tiyatro alanında ülkemizin adını dünyaya duyuran kültür faaliyetlerinden biridir. Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali korona virüs tedbirleri sebebiyle bu yıl düzenlenemedi.
Festivaller bir ülkenin tanıtımına katkıda bulunan en önemli kültür-sanat faaliyetleridir. Yıllar içerisinde belirli bir izleyici kitlesi oluşan festivaller aynı zamanda turizm sektörünü de olumlu yönde etkiler. 2004 yılında Mistik Müzik Festivalinin hazırlıkları devam ederken acaba festival başarılı olacak mı, uluslararası müzik çevrelerinden nasıl tepkiler gelecek, festival geleneksel hâle getirilebilecek mi gibi tereddütler olmuştu. Ama tüm bu tereddütlere rağmen Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2004’te ilki düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali her yıl çıtayı daha da yükselterek çizgisini istikrarlı bir şekilde korudu.
Başladığı dönemde aralık ayındaki Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri kapsamında yer alan festival 2008’den itibaren eylül ayında, kapanış gecesi 30 Eylül’e, yani Mevlâna Celaleddin Rumî’nin doğum gününe gelecek şekilde düzenleniyor. İlk yıllarda Konya Ticaret Odası konferans salonunda yapılan festival daha sonra Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenmeye başladı. 22-30 Eylül tarihleri arasında Mevlâna Kültür Merkezi, Sultan Veled Salonu’nda gerçekleştirilen festival kapsamındaki bütün konserler ücretsiz olarak izlenebiliyor. 2018 yılında festivalde bir ilk gerçekleşmiş ve izleyici sayısı fazla olan bazı konserler Selçuklu Kongre Merkezi’nde icra edilmişti. Mevlâna Celaleddin Rumî’nin doğum yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali, farklı milletlerin geleneksel, tasavvufî veya dinî nitelikteki müziklerini izleyicilerin beğenisine sunmayı amaçlıyor.
2004 yılında düzenlenen ilk kez düzenlenen festivale 6 ülkeden 8 grup katıldı. Festivalin açılışı Ahmet Hatipoğlu yönetimindeki Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun icra ettiği konserle başladı. Mistik Müzik Festivaline bugüne kadar Türkiye’den sonra en çok katılım gösteren ülke İran’dır. 2013 yılı hariç her yıl en az bir İranlı müzik topluluğu veya sanatçı festivale konuk olarak katıldı. 2017’de festivalin kayıtlarını yapmaya başlayan TRT bu kayıtları daha sonraki tarihlerde yayınladı. 2018 ve 2019 yılarında da festival TRT tarafından kayda alındı ve bazı konserler canlı olarak yayınlandı. 2018’de Mevlâna Kültür Merkezi’nde, daha önceki 14 yıl içerisinde festivale katılan sanatçı ve toplulukların fotoğraflarından oluşan Geçmişten Günümüze Mistik Müzik Festivali adlı bir de fotoğraf sergisi açıldı. Farklı ülkelerden geleneksel mistik müzik icra eden toplulukların buluşma noktası hâline gelen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, müzik otoriteleri tarafından bu alanda dünyanın en saygın etkinlikleri arasında gösteriliyor.
İçinde bulunduğumuz olağanüstü şartlar dünyadaki pek çok şeyi olduğu gibi Mistik Müzik Festivalini de etkiledi. Korona virüs tedbirleri sebebiyle festival bu yıl dijital platformlarda yapılıyor. Festival kapsamında icra edilen konserleri youtube, facebook, twitter, instagram gibi sosyal medya sayfaları ile kendi sayfası www.mistikmuzik.com.tr adresinden ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT AVAZ ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin internet ve sosyal medya sayfalarından da takip edebilirsiniz. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin 16 yıllık tarihinden seçme performansların yanı sıra bu yıla özel olarak hazırlanan Hind Hamet (Ürdün), Munojat Yolciyeva (Özbekistan), Davuthan Khan Sadozai (Afganistan), Bayram Bilge Tokel (Türkiye), Daline Jabbour (Lübnan), Jahida Wehbi (Lübnan), Lavance Colley (ABD), Redwan El Asmar (Fas), Alireza Ghorbani (İran) ve Mevlâna’nın 813. Doğum Günü Özel Konserini internet üzerinden izleyebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.