Sonsuz Şükran Köyü
Sonsuz Şükran Köyü projesi Hüyük’ün Çavuş kasabasında uygulanmakta olan bir kültür, sanat ve toplum projesidir. İlk çalışmaları 2009 yılı sonunda başlayan projenin fikir babası film yapımcısı Mehmet Taşdiken’dir. 2004 yılında tamamlanan Beyoğlu’ndaki Fransız Sokağı Projesi de Mehmet Taşdiken tarafından hayata geçirildi. Çavuş’ta doğan sanatçı doğduğu topraklara vefa borcunu ödemek amacıyla bu projeye başladı. Tamamen gönüllülük esasına bağlı olarak kurulmaya başlanan sanat köyü sanatçıların işbirliğiyle hayata geçirildi. Projeyle sanatçıların satın aldıkları evlerde yıl boyu ya da yılın bir bölümü kalmaları ve burada yeni çalışmalara imza atmaları amaçlanıyor. Projenin amaçlarından birisi de düzenlenecek festival, atölye çalışmaları ve kültür sanat etkinlikleri vesilesiyle yöre halkının güzel sanatlara olan ilgisini arttırmaktır. Sonsuz Şükran Köyünün inşa edildiği Çavuş kasabası aynı zamanda yönetmenliğini Atalay Taşdiken’in yaptığı “Mommo-Kız Kardeşim” adlı filmin çekildiği yerdir.
İlk inşası 2010 yılı baharında başlayan Sonsuz Şükran Köyü, kasabanın Aktepe ve Koru adı verilen tepelerin yamacındaki yeni yerleşim bölgesine bitişik olan ve içinde iki adet küçük gölet de bulunan bir araziye inşa ediliyor. Proje tamamlandığı zaman sanat köyü içerisinde 200 civarında tek ya da iki katlı kerpiçten yapılmış ev, kültür merkezi, köy odası, sanat atölyeleri, rekreasyon alanları, özgün parklar, deneme bahçeleri gibi yapılar yer alacaktır. Halen inşası devam eden evlerden bir bölümü tamamlandı. Selçuklu dönemi evleri örnek alınarak yapılan binalar fonksiyon olarak klasik yazlık anlayışından farklı bir şekilde tasarlandı. Evlerin inşasında genellikle Orta Anadolu’nun temel yapı unsuru olan kerpiç ve yer yer de ahşap kullanıldı. Yapıların çatı örtüsü de toprak ve kamıştan yapıldı. Evlerin inşasına içerisinde yaşayacak olan sanatçılar da katkıda bulundu. Sonsuz Şükran Köyü öncelikle sanat ve kültür adamlarının yaşayacağı yeni bir mahalle olarak tasarlandı. Köy kendi içinde bağımsız ama aynı zamanda bulunduğu kasabanın sosyal ve ekonomik hayatına entegre olması düşünülen bir alandır.
Tamamlandığı zaman Çavuş kasabasına ayrı bir hareketlilik kazandıracak olan projede sanatçılar, modacılar, gazeteciler, yazarlar, oyuncular, mimarlar, eğitimciler gibi çok farklı mesleklerden kişiler yer alıyor. Ahmet Sever, Atalay Taşdiken, Bulut Aras, Cemil İpekçi, Devrim Erbil, Esra Alkan, Güler Kazmacı, Halil Ergün, İlknur Şanal, İbrahim Göksungur, Mehmet Taşdiken, Mergül Kotil, Nezih Başgelen, Vedat Sakman, Zeynel Lüle ve Zeynep Tunuslu projeye katılan ünlülerden bazılarıdır.
Evlerin yapımı devam ederken bir dizi kültür sanat faaliyeti de icra edildi. İlk olarak 10-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında “Anadolu’ya Şükran Buluşmaları” adı verilen ve KTO Karatay Üniversitesi, Mimarlar Odası Konya Şubesi, Çekül Vakfı, Konya Güzel Sanatlar Derneği, Konya Fotoğraf Amatörleri Derneği, Çavuş Belediyesi tarafından da desteklenen bir dizi kültür sanat etkinliği düzenlendi. Etkinlikler süresince film gösterimleri, yönetmen ve oyuncularla söyleşiler, fotoğraf, resim ve heykel sergileri, konserler, “Konya’da Organik Tarım Köyleri ve Kırsal Kalkınmaya Etkisi” ve “Anadolu Kerpiç Mimarisi” konulu iki de panel düzenlendi. Sergi, film gösterimi, söyleşi, atölye çalışması, panel, sempozyum ve el sanatları kermesi gibi çeşitli aktivitelerin yer aldığı kültür sanat etkinliklerinin ikincisi 03-17 Eylül 2011 tarihleri arasında yapıldı. Etkinlikler süresince kültür ve sanat camiasından çok sayıda katılımcı Çavuş halkıyla ve yakın bölgelerden gelen izleyicilerle buluştu. Daha geniş bir katılımla gerçekleştirilen ikinci Şükran Buluşmaları birincisine göre daha zengin ve renkli sunumlara sahne oldu. Sonsuz Şükran Köyü yapıldığı günden beri her yaz çeşitli sanatçıları misafir ediyor, çok güzel etkinliklere sahne oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos, eylül ve içinde bulunduğumuz ekim ayında da kültür sanat etkinlikleri devam ediyor. Atölye çalışmaları şeklinde gerçekleştirilen etkinlikler Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından da destekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.