365 gündür söyleniyor, halâ anlamayanlar var!
Ve nihayet beklenen gün geldi çattı…
Daha doğrusu beklenen günler.
2021 İslami Dayanışma Oyunları’nın resmi açılışı yarın akşam Konya Büyükşehir Belediyesi MEDAŞ Stadyumu’nda saat 20:00’de başlayacak olan etkinlikler ve görsel bir şölen ile yapılmış olacak.
Son ana kadar kesin bir yargı kullanmaktan çekinsem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde 2021 İslami Dayanışma Oyunları Konya Etkinlikleri’nin açılışına katılmak var. 9 Ağustos Salı günü, birçok ülkenin devlet liderleri ile birlikte Konya’da olacak. Açılış seremonisini de izleyecek.
Açılış seremonisi için Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tüm Konya halkını sosyal medya hesapları üzerinden davet etti. Sadece 5 TL’lik bir ücret karşılığında alınacak biletle bu muhteşem organizasyon izlenebilecek. Etkinliğin biletleri de çok kısa bir süre içerisinde tükendi.
Bir tarafta yoğun bir ilgi varken, diğer tarafta da hala olayın ne olduğunu anlamayan insanlarımız var.
Yahu tam 365 gündür bu şehrin zaman zaman billboardlarında, reklam panolarında, sürekli olarak geri sayım sayacı ile trafikteki en görünür yerlerde, Başkan Altay tarafından yapılan tüm açıklamalarda 2021 İslami Dayanışma Oyunları’na özel bir yer verildi. Bizler de gazetelerimizde, televizyonlarımızda, sosyal medya hesaplarımızda, internet haber portallerimizde 2021 İslami Dayanışma Oyunları’nın Konya’nın ev sahipliğinde yapılacağını duyurduk da duyurduk. Adının neden 2021 İslami Dayanışma Oyunları olduğunu defalarca söyledik. Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamayan oyunların bu yıla sarktığını ama 4 yılda bir yapılan etkinliğin normal takviminin 2021 yılı olması nedeniyle adının bu şekilde konulduğunu anlattık.
Geri sayım sayacı tek haneli rakamlara düşüp, gün iyice yaklaşınca tabi haliyle şehirdeki hareketlilik de arttı. Farklı ülkelerden misafirler şehrimize gelmeye başladı. Şehirde İslami Dayanışma Oyunları’nın rüzgarı daha çok hissedilir hale geldi.
Şimdi eşraftan halâ soranlar oluyor, “Neyin nesiymiş bu, ne yapılacakmış, hafızlar mı yarışacakmış…” gibi.
Tekrar anlatıp, kısaca özet geçelim de bilmeyen azınlık da öğrensin. Duyan duymayana duyursun. Bilen bilmeyene öğretsin.
Şehrimiz uluslararası alanda çok büyük bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Dünya genelinde çok az sayıda şehre nasip olabilecek bir organizasyon İslami Dayanışma Oyunları. Adında ‘İslami’ geçiyor diye aklınıza hemen hafızlar, Kur’an ziyafeti gelmesin…
Evet bir ziyafet var da bu İslam coğrafyasındaki sporcuları biraraya getiren bir etkinlik, ziyaret de spor ziyafeti.
9 Ağustos’ta yani yarın etkinlikler resmi olarak başlayacak. Geçtiğimiz hafta Konya’ya yeni kazandırılan veledromda ilk müsabakalar yapıldı ve birincisi belli oldu.
Şimdi takvim dahilinde Konya’da 18 Ağustos tarihine kadar dünyanın takip edeceği spor müsabakaları gerçekleştirilecek.
Basketbol, aerobic jimnastik, artistik jimnastik, atıcılık, atletizm, bisiklet/pist, bisiklet/yol, bocce, eskrim, futbol, geleneksel Türk okçuluğu, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, okçuluk, para atletizm, para masa tenisi, para okçuluk, para yüzme, ritmik jimnastik, taekwondo, voleybol ve yüzme dallarında 100’ün üzerinde müsabaka yapılacak.
Bu etkinliklerin nerelerde yapılacağına da hadi gelin hep birlikte kısaca göz atalım. Şehrin spor altyapısı zaten güçlüydü. Ama bu organizasyon için açık söylemek gerekirse yeterli değildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı marifetiyle merkezi idare eliyle yapılan yeni yatırımlarla altyapı daha güçlü hale geldi. Ne kadar güçlendik, ne kadar faydalandık, ne kadar yatırım aldık, orası tartışılır ama bugün bu organizasyonu kaldıracak kadar altyapımız var.
Organizasyonlar için, Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu, stadyumun hemen yakınında yeni yapılan Veledrom, Karatay Kongre ve Spor Merkezi, Selçuk Üniversitesi 19 Mayıs Spor Salonu, Konya Atletizm Pisti, yine şehre yeni kazandırılan Konya Olimpik Yüzme Havuzu, Saraçoğlu Spor Tesisi, Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu, Cumhuriyet Futbol Sahası, Konya Teknik Üniversitesi Spor Salonu, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi, Oyunlar Köyü, Selçuk Üniversitesi 15 Temmuz Stadyumu ve yol bisikleti gibi müsabakalarda da açık alanlar yani şehrin önceden belirlenen caddeleri kullanılacak.
Yanisi şu ki, tarımla özdeşleşen, sanayisiyle yıldızı parlayan, siyasetin merkez üssü olan, sivil toplum hareketinde her daim öne çıkan, şehircilikte adını duyurup örnek olan Konya, sporda da özellikle Konyaspor markası ile tüm tabuları yıkıp Anadolu’nun gücünün bir yansıması olmuştu. İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapıyor olmak demek, Konya’yı her alanda daha çok tanıtmak, turizm değerlerini, kültürünü göstermek, şehre ekonomik anlamda katkı sunmak, dünyayı Konya’da buluşturmak, ‘gez dünyayı, gör Konya’yı’ sözünün içini tam manasıyla doldurmak için bulunmaz bir fırsat demek.
Bilmem anlatabildim mi?
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.