Dumanı üstünde
Bu cumartesi Dergâh ve Ketebe’den ikişer kitabımız var seçtiğim. Sözü uzatmadan hadi hemen kitapların büyülü dünyasına geçelim…
Ketebe’den çıkan Güray Süngü’nün kaleme aldığı ‘Büyük Irmaklardan Bile’ bir roman. Son dönem Türk edebiyatının önemli romancıları arasında gösterilen Güray Süngü, okurunu bu defa masalsı bir distopyaya çağırıyor. Enerjisini bu tuhaf kontrasttan alan Büyük Irmaklardan Bile, bakışımızı dünya tarihine çevirdiğimizde oldukça tanıdık gelecek bir hikâyeyle bizi karşılıyor.
“Küçük görünen başlangıçların yarattığı büyük sonları adım adım, ritmik bir dille anlatan Büyük Irmaklardan Bile Serinazman ırmağının kenarını yurt tutmuş küçük bir ada halkı için henüz her şeyin yeni bir düzenle altüst olmadığı günlerle başlar. Üç farklı zaman ve üç farklı hikâyenin birbirine bağlandığı çarpıcı kurgusuyla, her bir zamansal düzlem, tekerrür eden tarihin yansıması olarak kendi büyülü evreniyle karşımıza çıkar. Her şey, savaştan kaçıp bu adaya yerleşen yeni insanlar ve bunu fark eden Yüksek Ülke’nin adaya getirmeye çalıştığı, tüm dengeyi bozacak olan düzenin gelmesiyle tersine döner.”
İkinci kitabımız hikâye türünde. Usta isim Aykut Ertuğrul’un Evrenin Yatışmaz Yapısı ve Diğer Öyküler.
Türk hikâyesinde fantastik, mitoloji ve postmodernizme dair konularda 2000’li yılların başından beri, yazıları, hazırladığı kolektif kitaplar ve öyküleriyle hatırı sayılır çalışmaya imza atan Aykut Ertuğrul, yeni öykü kitabıyla okurun karşısında.
‘Evrenin Yatışmaz Yapısı’ adlı kitapta Aykut Ertuğrul, okurlarını yine metinlerarası bir şenliğe çağırıyor. Muzip bir başlangıcın neşesini ve beklenmedik bir vedanın kederini aynı anda içinde barındıran bu görkemli şenlik, aslında kim için düzenlendi? Yazarın mütemadiyen seslendiği sahici okurlar için mi? Selam vermekten bıkmadığı; cümlelerine, dizelerine hatta eser adlarına musallat olduğu büyük ustalar için mi? Eleştirmenler, akademisyenler ya da çağdaşları için mi? Yoksa bu tuhaf ve rahatsız edici şölenin, düzenleyeni de davetlisi de yalnızca yazarın kendisi mi?
Kitapla haşır neşir olup da İsmail Kara ismini duymayan yoktur. ‘İçimden Geçen Günler’ başlıklı anı/deneme kitabı yine Dergâh Yayınları arasında okura ulaştı.
“Bu kitaptaki yazılar tarihin içinden gelen bazı mühim notların hukukunu daha bir gözetmek ve onları aynı zamanda bir mesele, belki bir müzakere alanı haline getirerek bugüne doğru uzatmak, bugüne dahil etmek için kaleme alındı. Bakın bakalım, meselelerini siz de sahiplenecek misiniz? Geçmiş bugün de olacak mı?”
Son kitabı bir vefa kitabı olarak da değerlendirebiliriz. ‘Sahaflar Kitabı: Son İstanbullu Sahaflarla Konuşmalar’ı çalışkan isimler İsmail Kara, Filiz Dığıroğlu, Fulya İbanoğlu hazırlamışlar.
Sahaflar kitap alış ve satışı, ayrıca kitap kültürü ve sanatlarıyla iştigal eden kadim bir esnaf grubu. Tarihî İstanbul’un ve ilim ve sanat merkezi bütün büyük şehirlerin ayrılmaz bir parçası. Sahaf çarşıları da öyle. Yanında yöresinde hattatlar-müstensihler, kâğıtçılar, mürekkepçiler, mücellitler, müzehhipler, kalem, divit, hokka, mistar, kalem açacağı, rih gibi yazı levazımatı yapıp satanlar gibi alt esnaf grupları var.
Her dönemde ve hemen her kültür havzasında entelektüel ve estetik bir muhit. İlim-irfan pazarı… Aynı zamanda sohbetin ve bitmez tükenmez kitap “dedikodu”larının mekânı.
Matbaanın, basılı eserlerin devreye girmesiyle hayli tehavvülat geçiren, zaman içinde ilgileri ve alıp sattıkları unsurlar, kullandıkları araçlar artarak, eksilerek değişen, dönüşen sahaflar bugün de İstanbul’da ve büyük şehirlerde varlıklarını sürdürüyorlar.
Son İstanbullu sahaflardan birkaçıyla, meslekleri ve meşreplerine, kitaplara, kitap muhiplerine, yazmalara, basmalara, ilim-irfan sahibi müdavimlere, kapılarına gelen kıymetli kütüphanelere, levhalara, nadir yahut imzalı risâlelere, gazete ve dergi koleksiyonlarına, hurdacılara, kaldırım sahaflarına, elbette kendi istisnai hikâyelerine… dair yapılmış uzun sohbetlerden oluşan kitap muhatabının beğenisini kazanacak düşüncesindeyim.
Fotoğraflar, kitaba dair bin bir çeşit görsel malzemenin de eşlik kitabı seçkin kitabevlerinde de bulabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.