Erol Sunat

Erol Sunat

Konya Şeker 67 Yaşında!

Konya Şeker 67 Yaşında!

Dün Konya Şeker Fabrikasının açılışının 67. Yılıydı. Yine bir Pazar günüydü, 19 Eylül 1954 Pazar gibi.

Başbakan rahmetli Adnan Menderes yapmıştı Konya Şeker’in açılışını…

Hemen birçok yazımda, özellikle Eylül 19’larda Konya Şeker’in açılış günü için, bu gün Konya Şeker tarafından kutlanmalı teklifini yaptım. Bu fikir, yıllar önce Konya Şeker’le ilgili yapmış olduğum, “Pancar’ın Şeker Serüveni” adlı yazı dizisinden sonra oluşmuştu.

Yine söylüyorum. 19 Eylül günü Konya Şeker’in bayram günü olarak kutlanmalıdır. Çünkü bu gün yıllarca Konya’da Fabrika Bayramı olarak kutlanmıştı.

Vefanın böyle günler için gerektiğini düşünenlerdenim.

19 Eylül’le hem Konya Şeker, hem de Konya bir araya gelmeli! Konya Şekerde çalışanlar, gönül verenler, bu iş için yüreğini ortaya koyanlar, alın teri dökenler neden bir araya gelmesin. Neden böyle bir gün yad edilmesin?

Birlik ve beraberlik lafla olmuyor! Konya Şeker, Konya’nın markası. Konya’nın ise her fırsatta, bir olduğunu, birlikte olduğunu göstermeye, şiddetle ihtiyacı var.

19 Eylül işte böyle bir gün!

*****

Yıllar önce, “Pancarın Şeker Serüveni” yazı dizisinin ilkinde, ilk satırlara şöyle başlamıştım;

Pancar eken...Hayatını pancardan gelecek gelire bağlayan, vefakâr, çilekeş, sabır abidesi çiftçilerimizin pancarla ilgili hatıralarını, zorluklarını, mutluluklarını, karamsarlıklarını, umutlarını onların ağzından anlatacağız, sizlere...Pancar çiftçisine sahip çıkanları... Pancar Çiftçisinin elinden tutanları… Onların derdini kendisine dert edinenleri... Konya Şekeri...Çumra Şekeri...

Recep Konuk'u misafir edeceğiz bu sayfamıza...

Pancar tohumunun toprağa düşmesini...Yeşil yapraklarla, pancar çiftçisine gülümsemesini…

Pancar sulamalarını...Pancar çapalarını...Pancar sökümlerini...Fabrikaya gelişini...Fabrika da işleme tabi tutulmasını... Şeker olarak evlerimize, sofralarımıza kadar gelişini anlatanların, anlatımlarıyla sunacağız sizlere...

Pancar Anadolu çiftçisinin duygusal olarak baktığı ender ürünlerden biri.

Hemen bir çok yerde şöyle bir söz vardır, “ Pancar ekmeye başlayan, bir daha pancardan vazgeçemez”

Pancarın Avrupa’da yüzyıllar önce, Krallara sunulduğunu ve Kral yemeği olduğunu ve Krallara layık bir yemek olarak anıldığını biliyor muydunuz?

Tatlı olmasına tatlı bir bitkide...Amma, tarımı en zor bitki. İnsanı kendine hizmet ettiren, insanı kendine hizmetkâr eden bir bitki...Pancar çiftçisi ona duygusal bağlarla bağlı...

Hem öylesine bağlı ki, pancardan vazgeçemiyor...

Bin kere yemin edip, bin kere sözünden dönmek ne anlama geliyorsa, pancarla pancar çiftçisinin durumu aynen öyledir Anadolu'da...Pancar bitkisiyle, çiftçi arasındaki bağ bu derece kuvvetlidir işte. Pancar denildiğinde pancar çiftçisinin gözleri ışıl-ışıl, tarlası yemyeşildir. Pancar tarlasında yeşil yaprakları göremeyen çiftçi ağlar, gözleri kararır.

Ne diyelim daha başka...

*****

67 yıl önce, şehrin havasını değiştirmişti bu fabrika. 67 yıl sonra ise şehrin tartışmasız lokomotifi artık.

Emekli öğretmen rahmetli Hacı Rüstem Sungur’un konuşmasında tarihe not düşmüştü.

Sungur Hoca demişti ki;

“Bu fabrika Konyalıları, hayalden hakikate ulaştırdı.”

O günlerin gazeteleri ne mi yazmıştı?

“Bozkırlı hemşerim! Sırtında yükün nereye gidiyorsun diye sormayacağız artık.

Alın terini, kara toprağa karıştıran Konyalılar, alın terini topraktan pancar diye sökecekler, sonra şeker diye yiyecekler. Bir taraftan işsizlik, diğer taraftan işsizliğin verdiği miskinlik, bu şehri, bu vilayeti mahvediyordu. Şimdi caddelerde gidiş gelişin manası bile değişti.

Artık yıkmasını değil kurmasını, dağılmayı değil birleşmeyi biliyoruz.”

Konya’nın makus talihini değiştirmişti Konya Şeker Fabrikası.

Bu satırlarda dikkat çeken en önemli cümle neydi bilir misiniz?

“Artık yıkmasını değil kurmasını, dağılmayı değil birleşmeyi biliyoruz.”

Konya, dağılmayı değil birleşmeyi sen-ben demeden, sizden-bizden demeden 67 yıl öncesi gibi dikkate almalıdır. Yıkmaktan yana değil, kurmaktan yana olduğunu göstermelidir.

*****

Gelin o yıllara geri dönelim, geçmişi yad edelim biraz.

13 Eylül 1953 Pazar günü saat 16.30’da Üçüncü Cumhur Başkanımız merhum Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve İşletmeler Bakanı Sıtkı Yırcalı uçakla Konya’ya gelirler.

Temele ilk harcı Cumhurbaşkanı Celal Bayar koyar.

19 Eylül 1954 Pazar günü açılışta kimler mi vardı; Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü, Bayındırlık Bakanı Kemal Zeytinoğlu.

Şeker Şirketinin Genel Müdürü Baha Esat Tekand, Konya Milletvekili Şeker Şirketi İdare Heyetinin başında olan Himmet Ölçmen, Dönemin Konya Valisi Asım Göktan, dönemin Konya Belediye Başkanı İbrahim Aşçıgil, Konya Şeker Fabrikasının ilk Müdürü Arif Seyalıoğlu, Konya Şeker Fabrikasının ilk Ziraat Müdürü Bahri Dağdaş, Ticaret Odası ve Kalkınma Şirketi Başkanı Konya Milletvekili Muhittin Güzelkılıç. Konya Müze Müdür Vekili Mehmet Önder, Pancar Kooperatifleri Bankası Genel Müdürü Rıza Kamil Gülerek, Eski Konya Valisi Kemal Hadimli, Eski Konya Belediye Başkanı Rüştü Özal, Alman Arge Şirketinden Profesör Buh…

Konya Şeker’e ilk Pancarı getirip teslim eden ve birer cep saati hediye edilen üreticiler;

Sakyatan Köyünden Seyit Ali Kılıç, Kızılviran Köyünden Ahmet Koyuncu, Hasan Şıh Köyünden Bekir Yılmaz, Meydan Köyünden Mehmet Zorlu.

Ve o günden bugüne emeği geçen, Rahmeti Rahmana kavuşanların her birine ayrı ayrı Rabbim rahmet eylesin.

*****

Sizce de Konya, 1954 yılının 19 Eylül' ünde olduğu gibi, cesaretlendirilmek, yüreklendirilmek ve heyecanlandırılmak istemiyor mu?

Bu şehir, o günlerin sinerjisini bugünlere taşıyabilecek evlatlara sahip. İşte bu evlatlardan birisidir, Recep Konuk!

Kim ne derse desin, ne düşünürse düşünsün, Konya’ya kaybetmiş olduğu heyecanı kim geri getirdi, bu şehri hayallerine kim kavuşturdu, kim onu hedefleriyle buluşturdu diyorsanız, yine o isim Recep Konuk’tan başkası değil. Atalarımız yiğidi öldür, hakkını yeme dememişler mi?

Bu saydıklarımız övgü filan değil. Sadece bir hakkın teslimi.

Şehirler hayali ve hedefi olan insanların peşi sıra yürür gider. Bu iş dünde öyleydi, bugünde öyle, yarında hiç şüpheniz olmasın öyle olacak.

Konya’da hayali ve hedefi olan isimler var. Recep Konuk, bu isimlerin ilk sırasında…

Çünkü, 1999 yılından bu yana pancar ekicileri; onlarla birlikte mücadele eden, ülke çapında saygınlık kazandıran, ülke dışında dünya şeker üreticileri içinde Konya Şeker'i önemli bir yere getiren Recep Konuk'un liderliğinde yollarına emin adımlarla devam ediyorlar.

67. Yılın kutlu olsun Konya Şeker, başarıların daim olsun Recep Konuk!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Erol Sunat Arşivi
SON YAZILAR